Látnivalók

2010.06.10. 12:05

Törökország - Isztanbul

ISZTANBUL

Isztanbul a legnagyobb török város (azonban nem főváros) gazdag történelemmel, fontos üzleti és kulturális kereszteződés, ahol a különböző eredetű, foglalkozású és vallású emberek keverednek.

Hasznos információk Isztanbulról

Eme „kelet kapujának“ első érdekessége maga a fekvése. Ez a 11 millió lakosú város egyszerre két földrészen terül el – az európai és az ázsiai kontinensen is, a Boszporusi – szoros, mint elválasztóvonal körül. Ezt a 31,5 kilométer hosszú szorost bőségesen kihasználják a közlekedésre, nemcsak a személ- , de a teherközlekedésre is.   

Ha nem a naptól teljesen felhevült Isztanbullal szeretne megismerkedni, akkor látogatását a tél – tavasz időszakra kell tervezni. Szezonon kívül ezenfelül az alacsonyabb árak és a kevésbé műemlékvadász turisták is megörvendeztetik. Szintén kellemesebb és könnyebb a központban való szálláskeresés ebben az időszakban, ha olcsóbban szeretne megszállni, akkor elég egy eldugottabb szállodát keresni.

A frissítők árai hasonlóak az otthoniakhoz képest és az utcán igazán finom helyi specialitásokat lehet venni, a legismertebb talán a kebab (húsdarabok grillről levágva).

A vásárláskor ugyanazon szabályok érvényesek, mint egész Törökországban, a kötött árú üzletekben általában nem lehet alkudni (de megpróbálhatja), ellenben a bódékban és a bazárokban jóformán kötelességünk.

Történelem és emlékek

A város történelmi központját és a műemlékek nagy részét az európai részben találja meg, amely a legtöbb turista által látogatott. De ez nem jelenti azt, hogy a másik rész nem érne semmit, az ide látogató szintén talál érdekességeket és főleg szálláslehetőség van itt megszámlálhatatlanul sok.

A város történelme az ókorba nyúlik vissza. Fokozatosan vált a Keletrómai, Bizánci majd az Oszmán Birodalom központjává, egész az első köztársaság keletkezéséig, amikor a fővárost taktikai okokból áthelyezték Ankarába. Mindegyik időszak rányomta bélyegét a városra és itthagyta nyomait, tehát tényleg van miből választani. Az olyan emlékhelyeket, mint a Haghia Sophia, Kék Mecset, Nagy bazár, a Topkapi palota, a Dolmabahce palota vagy a Gyönyörű Szulejmán mecset, vétek lenne nem meglátogatni.

Haghia Sophia

Talán a legismertebb isztanbuli emlék,amely a Bizánci Birodalomból származik, egész 527 – től az első kikáltott köztársaság idejéig mint templom szolgált, miután 1935 – ben Atatürk múzeummá tette. Az épülettel szemben a mai napig látható a hamam, vagyis a török fürdő is, amelynek eredeti küldetését felcserélték a Belügyminisztérium szőnyegárusítására. Haghia Sophiát néha úgy is nevezik, mint az „Isteni bölcsesség temploma“.

Kék Mecset

Mindjárt vele szemben ccsodálhatja a második legismertebb emléket – a Kék Mecsetet. Az egyik legnagyobb és legfigyelemreméltóbb mecsetről van szó Európában, 6 minarettel, 260 ablakkal és több ezer csempéből kirakott belső térrel, amelyről az építményt elnevezték.

Ezt a remekművet 1617 – ben építették fel I. Ahmet szultán kérésére és az oszmán építészet csúcsáról van szó. Hogy jobban lássuk a mecsetet, ajánlott a Hippodrom közepén át vezető utat igénybe venni.
Érdekesség: Általánosságban érvényes, hogy a klasszikus mecsetnek egy vagy két minaretje van. Hat minarettel csak a mekkai mecset rendelkezhetett. A híresztelések szerint a szultánnak ezért fel kellett állítattnia egy hetedik minaretet a mekkai mecsetben.

Nagy bazár

A Nagy bazár, másnéven a Kapali Carsi a vásárlás szerelmeinek paradicsoma. Egy tető alatt talál csaknem 4000 üzletet, egyiket a másik mellett, hosszú sorokban egymás után. Régebben a folyosókat az eladott termékek szerint nevezték, manapság azonban ha nem akar eltévedni, akkor ezek szerint már ne tájékozódjon. A fő eladók itt az ékszerészek, de hihetetlen mennyiségű más terméket is árusítanak.

Topkapi palota

Ez a palota a 19. századig a szultánok székhelyeként szolgált és elengedhetetlen része volt a hárem, amelyet még ma is meg lehet látogatni. Ha ez lesz tervbe véve Önnél is, akkor a belépőt már reggel meg kell venni, mivel számuk korlátozott.

Dolmabahce palota

Ez a palota a Boszporusz part mentén fekszik és az Oszmán Birodalom fényűzésének és gazdagságának mutatója. A szultánok székhelyeként szolgált. Ha a város forgatagából szeretne egy kicsit az ezeregyéjszaka mesés világába csöppenni, akkor ne hagyja ki a palota belsejének megtekintését. A palotát épületekből álló komplexum alkotja, beleértve a háremot is.

Szulejmán Mecsetje

Ez a város felett domináló építmény Gyönyörű Szulejmán uralkodása alatt lett felépítve, aki az Oszmán Birodalomból uralkodása alatt egy világhatalmat alkotott. Annak ellenére, hogy a palota tele van fényűzéssel, szőnyegekkel, márványoszlopokkal, bronzégőkkel díszített csillárokkal és sok más értékes tárggyal, a szultánnak mégis túl kicsinek tűnt, így építette fel Topkapi palotáját.

 

További érdekességek Isztanbulról


Utazás a Boszporuszon keresztül


Emimon kikötőjéből lehetőség nyílik a tengeren való kirándulásra, amelyet a város is, és a magánvállalkozók is szerveznek, azonban ők egy kicsivel drágábban, mégha az útvonal ugyanaz is mindkét esetben. 


Török fürdő


Hamam, vagyis a török fürdő annyira tipikus dolog ezen országra, hogy egyszerűen meg kell látogatnia. Csak számoljon azzal hogy a fürdők külön vannak választva nők és férfiak számára.

Közlekedés


Isztanbul egy kidolgozott sűrű városi közlekedéssel rendelkezik, amely magába foglalja az autóbusz és a villamosforgalmat és két metróvonalat is – egy földalattit és egy földfelettit.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://torokszallasok.blog.hu/api/trackback/id/tr562071275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kat-tincs 2010.07.28. 13:22:18

Szióka, gratulálok az oldalhoz.Ismerősömék hétfő mentek ki Törökországba s hasznukra vált az oldalad :) teli van érdekes infóval ;) ^^
süti beállítások módosítása