Trója

Ha már igazi tapasztalt utazónak számít és már több antik hely látogatását maga mögött tudhatja, akkor lehet csodálkozni fog, hogy mi olyan érdekes és különleges van ezen a helyen. Azonban tudatosítani kell, hogy az itteni ásatások minimálisan 500 évvel régebbiek, mint más görög városokban. Az egyes rétegek 47 különböző helyet tárnak fel, beleértve Tróját is, amely átélte a 9 éves háborút a gyönyörű Helénáért, és amelyről Homérosz Illiásza is szól. Ezenkívül itt találja egy hatalmas ló makettjét és a mauzóleumot is.


 

Bodrum

Ez a város az ókori időkben a Halikarnasszosz nevet viselte. Mauszolosz király, aki i.e. a 4 évszázadban uralkodott, saját tiszteletére építettet magának egy nagyszabású sírhelyet, amelyből később a mauzóleum szó keletkezett. Mára már sajnos csak az alapok maradtak meg, ugyanis a kövek, amelyek alkották a mai napig sértetlen vár építkezésének alapjául szolgáltak. Ebben a várban látni manapság az elragadó Tengeralatti Régészet Múzeumát. Jelenleg Bodrum egy fejlett idegenforgalmi régió magas minőségű szolgáltatásokkal.
 

Pergamon

Valamikor Pergamon, ma Bergama. A város neve, amely a legöregebb antik városok nevei közé tartozik egyáltalán (i.e. a 8 században alapították), egy érdekes történet alapján jött létre. A helyi híres könyvtár akkoriban akadályozva volt abban, hogy papiruszrakományhoz jusson, mert az alexandriai könyvtár nem akarta elveszteni elsőbbségi jogát. A görögök így egy másik lehetőséget kerestek ahhoz, hogy hozzájussanak hasonló anyaghoz és az állatok bőrét dolgozták fel mindaddig, amíg fel nem találták a pergament. A régi időkből elsősorban a sziklába vájt színház maradt meg, amelyről látni az egész várost.
 

Izmir

Izmir Törökország harmadik legnagyobb városa és állítólag a nagy Homérosz szülővárosa. Ez egy erős történelemmel rendelkező város, amely átélt már egy pusztító földrengést és az első világháborút követő mészárlást is, amikor is életét vesztette 30 ezer ember. A földrengésnek köszönhetően sajnos a legtöbb emléktárgyat a helyi régészeti múzeumban lehet csak megnézni. A város domináns épülete az Órás torony 1901 – ből, amely főtér felett áll. Van itt egy nagy nemzetközi repülőtér, tehát Izmir gyakran olyan utazók célállomása is, akik a többi környező műemléket szeretnék megtekinteni.
 

Epheszosz

Ez az Izmirtől 75 kilométerre fekvő város valamikor a Földközi térség legfontosabb kikötője volt. Az ókorban 300 ezer lakos élt itt, akiket a városból az addigi megélhetést biztosító nagyon gyorsan hátráló tenger űzött ki. A tragédia néma bizonyítéka a víz nélküli kikötő, amely egy különleges látvány… A várossal elengedhetetlenül összakapcsolódik Celsusz könyvtára, egy érdekes 16 oszlopos fallal. Találni itt azonban színházat is, ahol minden évben a híres színházi fesztivált rendezik meg, tánccal, koncertekkel és teveviadalokkal.
 

Kuszadaki


Ez a tengerparti halászfalucska a turisták paradicsomává vált, amit a helyiek egyre jobban kezdenek kihasználni. Sok új szálloda, üzlet, étterem, de még jacht – és gőzhajó – kikötő is kinőtt a földből. Sok helyi lakos a saját házában kínál szállást. Köszönhetően a bájos elhelyezkedésének, nem messze az összes gyönyörű emlékműtől és egyben a kristálytiszta víz mellett, a turisták gyakori látogatásának céljává vált. Sok látogató innen indul Epheszoszba és a környékre kirándulni.
 

Pammukale


Már meszsiről látni hogy hogyan jutott Pamukkale, vagy másnéven a „gyapjúvár“ a nevéhez. Egy fehéres travertin jelenség csoportjáról van szó, amelyek mint porcelán tálak vannak elhelyezve egyik a másik mellett és folyamatosan víz folyik be és ki rajtuk keresztül. Ez az egyedi kilátás a természet szüleménye. A földből itt forró víz bugyog elő, amely szénmonxidot és mészkövet tartalmaz, és a lehűléssel a vízből travertinokat hoz elő, melyek ezeket a különleges képeket alkotják. Így jött létre a hatalmas gyógyító fal, sok kis tavacskával, amik vizében már az ókorban is fürödtek és gyógyították magukat az emberek. Erre a helyre talán az összes üdülőhely kínál kirándulásokat.
 

Az Égei – riviérán való közlekedés


Az Égei – tenger területére való utazásnak két módja van. Északra jobb, ha Isztanbulból, a középső és a déli részre a legideálisabb Izmirből az utazás.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokszallasok.blog.hu/api/trackback/id/tr832097406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása