Ankara

2010.06.23. 10:37

Törökország - Ankara

 

Ankara történelméről röviden

Ankara 1923 – tól Törökország fővárosa, amikor is Mustafa Kemal Atatürk stratégiai okokból ezt a várost választotta, hogy az ellenfelek ne igázhassák le a tengeren keresztül a várost. A változás segített a városnak, hogy gyorsan fejlődhessen, mígnem a mai modern nagyvárosi képére nem formálódott.


Anakarát a belföldön találhatja meg és a kezdeti 30 000 létszámú város mára már a hihetetlen 4 millió lakosnak ad otthont. Néhány évszázaddal ezelőtt még csak egy kis városka volt, főleg a sűrű angóra szőrű kecske tenyésztésből éltek az itteniek.

A város a nevét Midász királytól kapta, Noé bárkája vasmacskája szerint, amelyet itt talált meg (Angora = vasmacska).A várost i.e. a 8 században alapították és máig megfordultak benne az oszmánok, mongolok, törökök, perzsiaiak, bizánciak, Nagy Sándor, hettiták, rómaiak és még folytathatnánk.

Ankara főutcája az Atatürk Bulvari, aminek északi végén fekszik az Ulus Meydani tér, itt található a legtöbb olcsóbb és közép – kategóriájú szálloda, ismert múzeum és a citadella is. A főbulváron lehet autóbusszal utazni, de létezik itt taxiszolgáltatás és metró is. Szintén itt lehet találni a legtöbb váltót és pénzkiadót, a modern kórházat és a főpostát.

Emlékek Ankarában

A legismertebb műemlékek közé tartozik az Anatóliai Civilizációk Múzeuma (az antik kultúrák maradványai), Citadella (az ókorból származó történelmi építmény, egy gyönyörű kilátással a városra, jelenleg még étterme is van),  Atatürk Mauzóleuma (az első elnök tiszteletére felállítva),  Juliánusz oszlopa (emlék a római császár látogatásáról) és több múzeum, mint például a Vasút Múzeum, a Függetlenségért Vívott Harc Múzeuma vagy a Népművészeti Múzeum.

Közlekedés

A városból kihasználhatja a kirándulásihoz Törökországon keresztül az autóbuszközlekedés sűrű hálózatát, a vonatok lassabbak és kevésbé sűrűn indulnak. Természetesen található itt repülőtér is, a járatok azonban itt nem olyan gyakoriak, mint Isztanbulban és drágábbak is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://torokszallasok.blog.hu/api/trackback/id/tr392103198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása